Kışlık Lastik Hangi Araçlara Zorunlu?

Kışlık Lastik Hangi Araçlara Zorunlu

Kışlık lastik, her yıl 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası karayollarında yolcu ve yük taşıyan tüm taşıtlar için zorunludur. Aynı zamanda; kimi illerde de kış lastiği zorunluluğu uygulamaya konulabilmektedir. Şehir içi yollarda kışlık lastik uygulaması ile ilgili kararlar, hava şartlarını dikkate alacak olan ilgili valilikler tarafından belirlenmektedir.

Kışlık Lastik Hangi Araçlara Zorunlu Değil?

Yalnızca belli sayıda araç kışlık lastik zorunluluğu uygulamasından muaf tutulmuştur. Kış lastiği yönetmeliği kapsamında bu taşıtlar listelenmiştir. Bu araçlar şunlardır:

  • İki ve üç tekerlekli römorkler
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait taşıtlar ve bu araçların römorkları
  • İki ve üç tekerlekli taşıtlar
  • Lastik tekerlekli traktörler

Bunların dışında şehirlerarası yollarda yük ve yolcu taşıyan tüm araçlar için kışlık lastik uygulaması geçerlidir.

Kışlık Lastik Dört Adet Zorunlu mu?

Kışlık lastik zorunluluğu; minibüs, binek otomobil ve kamyonet türü araçların tüm lastikleri ve stepneleri için geçerlidir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü taşıtlarda ise yalnızca çeker akstaki lastiklerin kış lastiği olması yeterlidir.

Araçlar için Kışlık Lastik Denetimleri Nelerdir?

Kışlık lastik denetimleri sırasında lastik yanak bölgesindeki işaretlemeler kontrol edilmektedir. Kış lastiği uygulaması sırasında kullanılacak lastiklerde 3PMSF (3 Tepeli Dağ Kar Tanesi) ve M+S işaretlemelerinden en az birinin bulunması zorunludur. Bu işaretlemelerin silinmiş olduğu durumlarda lastik sırt desenleri kontrol edilmektedir. Lastik desenleri, yönetmelikte ekte gösterilen görseller ile uyumlu olmalıdır. Aynı zamanda kışlık lastik zorunluluğu denetimleri sırasında lastiklerin güvenli sürüş için yeterli diş derinliğine sahip olup olmadığı da kontrol edilmektedir.

Yasal Kışlık Lastik Diş Derinliği Nedir?

Kışlık lastik zorunluluğu sırasında minibüs, kamyonet, otomobil tipi taşıtlarda minimum yasal diş derinliği 1,6 mm’dir. Otobüs, kamyon, çekici, tanker türü araçlar için ise 4 mm’dir. Kış lastiği yönetmeliği, bu derinliğin lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmesi gerektiğini belirtmektedir. Bununla birlikte birçok üretici, binek araçlarda kullanılan kışlık lastik diş derinliği 3 veya 4 mm’ye indiğinde lastiklerin değiştirilmesini tavsiye etmektedir.

Kar Zinciri Kışlık Lastik yerine Geçer mi?

Kış lastiği yönetmeliği kapsamında kar zinciri (patinaj zinciri) için de kurallar belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre; kışlık lastik uygulaması sırasında araçta patinaj zinciri bulunması ile kış lastiği zorunluluğu ortadan kalkmamaktadır. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğde “Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.” ifadesi yer almaktadır.

Yazar Hakkında:

. Onu Takip Et Twitter / Facebook.