Yaz Lastiği ve Kış Lastiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaz lastikleri ile kış lastikleri arasındaki farklar nelerdir ve hangi mevsimde hangi lastikleri kullanmalısınız? Sorularına yanıtları üç temel fark üzerinden verebiliriz. Bunlar: Lastik yapıları, kauçuk bileşimleri ve sırt desenleri. Kış lastikleri, soğuk havalarda esnek kalmalarını sağlayan doğal kauçuk bileşenler içerirler. Böylece lastik yol yüzeyine daha iyi kenetlenir ve kavrama gücü, yol tutuşu artar. Yaz lastikleri ise daha sert bir bileşime sahiptirler ve sıcak havalarda çok daha yüksek kavrama gücü sağlarlar. Yaz lastikleri, yolda geniş bir alana yayılım sağlayan blokları içeren sırt desenine sahiptir. Bu, mükemmel yol tutuşu sağlar ve fren mesafesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Kış Lastikleri Ne Zaman Kullanılırsa Yüksek Performanslı Olur?

Kış lastikleri, +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yüksek performans gösterirler. Kış lastiklerinin sırt bloklarında, suyu dağıtan ve ıslak zeminde kaymayı önleyen çok sayıda küçük oluk bulunur. Bu oluklar kar, sulu kar ve buzu hızlıca tahliye ederek yola en iyi şekilde tutunmayı sağlarlar. Ayrıca daha derinlikli bir sırt desenine sahiptirler. Bu, karların lastik içine yerleşebilmesi için bir boşluk sağlar. Hiçbir şey karları, kardan daha iyi kavrayamaz ve sıkıştırılmış kar, kavrama etkisini artırarak karlı ve buzlu yollarda aracı yolda tutabilecek çekiş gücünü sağlar.

Yaz Lastikleri Ne Zaman Kullanılırsa Yüksek Performanslı Olur?

Yaz lastikleri ise +7 C derecenin üzerindeki sıcaklıklarda daha yüksek performans gösterirler. Yaz lastiklerinde kış lastiklerine göre daha az kılcal kanal bulunur, fakat ıslak zeminde kayma riskini minimuma indirmek için özel olarak tasarlanan sırt kanalları vardır. Yaz lastikleri çoğu hava koşulunun üstesinden gelebilse de daha sert ve soğuk iklimler için uygun değildir. Kış lastiklerine göre daha az doğal kauçuk içeren daha sert bir kauçuk bileşimine sahiptir ve +7 derecenin altında güçsüz hale gelebilirler. Yani yaz lastikleri, daha düşük sürtünmeye sahiptir ve dolayısıyla yakıt açısından daha verimlidirler.

Yazar Hakkında:

. Onu Takip Et Twitter / Facebook.